A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: session_start(): open(/var/lib/php5/sess_6ntd0hmptg2u5iqo27b82fpd64, O_RDWR) failed: No space left on device (28)

Filename: controllers/nav.php

Line Number: 5

Jasmientje - Volg hier haar spannende avonturen
About Gallery Services Contact
Inloggen

Ieder geitje kent zijn plaats bij het melken.

De sleutel van het melkhuisje hangt veilig onder het dakje waar de geitjes ze niet kunnen verloren maken. Iedere ochtend opent Nans de deur en hangt de sleutel terug weg. Sikje springt als eerst naar binnen op de tafel en de deur gaat weer dicht. De anderen moeten buiten op hun beurt wachten, zij hebben zelf een volgorde bepaald, volgens wie bij hun het belangrijkste is. Nans volgt die volgorde zelf ook, er mogen geen twee geitjes tegelijk naar binnen komen. Ieder moet op zijn beurt wachten.

Nans heeft een grote pan bij om de melk in te spuiten, maar de eerste melk doet ze niet in de pan. Daar kunnen bacteriën in zijn of vuiligheid, dus die spuit ze gewoon op de grond. Dan de pan onder de buik en afwisselend met de rechterhand en de linkerhand melkt ze de twee spenen. Dat is een techniekje die je wel moet oefenen, je kan hiervoor een latex handschoen vullen met water en in twee vingers een gaatje prikken. De speen moet bovenaan afgesloten worden met 2 vingers waarna je de melk met de andere vingers naar beneden drukt. Beide spenen moeten volledig leeg gemolken worden, want anders kunnen die ontsteken.

Op het einde springt Sikje van de tafel af en gaat naar buiten, Heidi wordt binnen geroepen. Zij zal maar een beetje melk geven omdat haar kleintje alle melk bij haar opdrinkt de hele dag door. Soms mag Jasmientje niet drinken bij Heidi omdat het niet uitkomt en dan kijkt Jasmientje boos. Jasmientje eet hier nog geen korrels en daarom moet ze geduldig op haar mama wachten tot die weer naar buiten komt. Maar geitjes zijn nooit geduldig en ze springt tegen de deur aan.

Als allerlaatste mag Peter komen eten. Hij moet de tafel niet op springen, want hij wordt niet gemolken. Mannetjes hebben geen spenen en geen melk, net zoals bij de mensen. Maar hij mag wel uit de emmer eten en wordt geaaid, zodat hij een brave bok blijft.

Als ze ieder op hun beurt gemolken zijn en (of) eten hebben gehad, dan wordt het melkhuisje weer grondig afgesloten en Nans gaat tevreden naar huis terug met 1,5 à 2 liter melk. Die melk wordt dan nog 2 keer gezeefd door een kaasdoek en dan in flessen geschonken of de melk wordt direct gestremd om de dag nadien kaas van de maken. Overschotjes worden met veel plezier door de honden opgedronken!

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Unknown: open(/var/lib/php5/sess_6ntd0hmptg2u5iqo27b82fpd64, O_RDWR) failed: No space left on device (28)

Filename: Unknown

Line Number: 0

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/lib/php5)

Filename: Unknown

Line Number: 0