A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: session_start(): open(/var/lib/php5/sess_0sdept9qs4iaus6ckbsetqhva1, O_RDWR) failed: No space left on device (28)

Filename: controllers/nav.php

Line Number: 5

Jasmientje - Volg hier haar spannende avonturen
About Gallery Services Contact
Inloggen

Help, mama bloedt.

Het is elke ochtend weer genieten als de zon begint te schijnen. Het is zo rustig en stil en er is haast geen beweging. Heel zachtjes kan het lammetje wakker worden, terwijl andere dieren rondom haar één voor één beginnen te stappen. De paarden stappen bedelend voor vers hooi rond, de geitjes wandelen rond op zoek naar het eerste lenteblaadje, de kippen scharrelen in de bosjes, de haan heeft al gekraaid en de eenden waggelen naar een zonnig plekje om een dutje te doen. Jasmientje vindt het goed zo die vredige activiteit, nog geen auto te horen en geen mens te zien.

Hoe meer de ochtend vordert, hoe meer er menselijke geluiden bijkomen en hoe zenuwachtiger de andere geiten worden. Ieder geluidje wordt gevolgd door een gemekker "Hé, kom je ons al eten geven? Wij hebben honger." Jasmientje heeft ondertussen vooral al met de paarden en de kippen kennis gemaakt. Dat komt omdat de paarden altijd even naar Jasmientje komen kijken tot dichtbij de draad. En de kippen, die komen bij hen in de ren naar eten zoeken, leggen eieren in het hooi en slapen in de boom.

"Mijn moeder haar staart ziet er zo lelijk uit," ziet Jasmientje plots. "Bah, zo vuil en nat, vies hoor. Héy, maar zie ik dat nu goed? Er zit ook bloed bij, dat is niet goed. Oh nee, help, mama er is bloed aan je staart. Wat is er gebeurt?", roept het lam naar haar mama. Heidi probeert te kijken naar haar staart en draait haar nek helemaal achterom. "Ja, nu je het zegt, dat ziet er niet mooi uit." Het lam begrijpt er niets van: "Maar had je dat dan nog niet zelf gemerkt mama? Heb je je pijn gedaan?", vraagt Jasmientje bezorgd. "Maar nee, ik heb mij niet pijn gedaan. Niet dat ik weet. Het doet nu in elk geval geen pijn meer. Ik had wel iets nats gevoeld, dat had ik ook toen jij geboren werd, maar ik begreep het zelf ook niet goed wat dat was." Jasmientje is in paniek, "wat moeten ze nu doen?"

Eindelijk hoort ze de windvanger van de achterdeur muziek maken, hopelijk is het Nans en komt ze eten brengen. Jasmientje luistert gespannen en hoort tot haar grote opluchting de deurtjes van de voederkar dichtslaan. Jasmientje rent met oortjes hoog in de lucht zoals een bang bambie hertje doorheen de ren. Deze keer is Jasmientje blij dat Nans mama terug meeneemt in het huisje. En ze hoopt dat Nans het bloed ziet bij haar mama. Nans heeft nog niets gemerkt bij Heidi, maar als het Heidi's beurt is om op de tafel te springen, merkt Nans ook de vuile staart op. Heidi verliest helder rood bloed en haar staart is er helemaal mee besmeurd. Net na de geboorte was er ook bloedverlies, dat was normaal toen en was gestopt. Nu is het weer veel erger. Nans is er niet gerust in en belt naar de vriendelijke geitenboer die ze kent. Daar worden al jaren geitjes thuis geboren, hij zal haar wel goede raad kunnen geven.

Nans komt terug uit het melkhuisje met Heidi en ziet Jasmientje bang en triestig achter de boom staan, ze zakt door haar knieën en vraagt: "Wat is er kleintje? Ben je bang?" Jasmientje komt met haar hoofdje naar beneden gezakt naar haar toe: "Ik ben zo bang, mijn moeder verliest allemaal bloed. Wat gaat er nu gebeuren? Gaan ze haar meenemen? Is ze ziek? Ik wil niet zonder mijn moeder." Nans aait haar geruststellend onder haar kinnetje: "Héy kleintje, ik was ook geschrokken en ik heb naar de geitenboer gebeld. Maar je hoeft je geen zorgen te maken. Het is allemaal heel normaal, het is zelfs heel erg goed. Doordat jij nu al een tijdje drinkt bij je mama en er flink wat melk wordt gemaakt, begint je mama's lichaam aan een grote kuis, haar lichaam begint alles op te kuisen. Alles binnenin waar jij al die maanden opgegroeid bent, wordt flink gepoetst en proper gemaakt. En het lichaam doet dat binnenin zelf met bloed, niet met schoonmaakmiddel. Gek hè, maar wel waar.

Ons lichaam kuist vaak vuiligheid op door bloed te verliezen, zo werkt dat. Dus, we moeten ons geen zorgen maken. Bloed is heel belangrijk in ons lichaam, het verricht heel wat werk. Ook als je een keertje valt en bloed verliest, dan moet je niet schrikken, maar blij zijn, want het bloed probeert al het vuil van de grond dan uit je lichaam weg te halen. En soms gebruiken we zelf ook nog extra middeltjes om te ontsmetten als dat nodig is. In het vervolg hoef je niet meteen te schrikken van bloed, maar eerst even kijken waarom je bloedt." Het lammetje laat een zucht van verlichting, "dit was zo eng, ik vond het bloed eng. Maar ik wist niet bloeden soms goed kon zijn. Dat heb ik ook weer bijgeleerd. Dan zal ik de volgende keer misschien niet meer bang zijn als ik bloed zie. Allé mama, laat het bloed maar stromen hè, dat je maar lekker proper wordt vanbinnen!"

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Unknown: open(/var/lib/php5/sess_0sdept9qs4iaus6ckbsetqhva1, O_RDWR) failed: No space left on device (28)

Filename: Unknown

Line Number: 0

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/lib/php5)

Filename: Unknown

Line Number: 0