A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: session_start(): open(/var/lib/php5/sess_cgmfiiilboukkq3loqh35mf205, O_RDWR) failed: No space left on device (28)

Filename: controllers/nav.php

Line Number: 5

Jasmientje - Volg hier haar spannende avonturen
About Gallery Services Contact
Inloggen

Jasmientje drinkt melk.

Wanneer Peter en Heidi hun geitenkorrels om ter snelst opeten, probeert Sikje ook altijd nog zoveel mogelijk korrels van hen te stelen. Ook al heeft zij net voordien haar portie korrels lekker rustig kunnen opeten tijdens het melken in het melkhuisje. Ze zijn gewoon zo onweerstaanbaar lekker! Als alles opgegeten is blijft Heidi als enige nog de laatste kruimeltjes opzoeken. Peter en Sikje gaan terug verder hooi eten. "Nu kan ik ook lekker rustig drinken," denkt Jasmientje.

En daar gaat Jasmientje weer met haar snoetje; tik tik tegen de linkerspeen, tik tik tegen de rechterspeen, een paar keer heen en weer en dan drinkt ze van de speen waar melk uit komt. De melk is lauw en op de ideale temperatuur, niet te warm en niet te koud. Bovendien zitten alle vitamientjes er nog in, omdat het telkens vers bijgemaakt wordt in de mama haar uier. We noemen dit 'rauwe melk', omdat hij niet verwarmd wordt. Bij de melk die je in de winkel kan kopen, wordt dit wel gedaan, dan bewaart hij langer en dan zitten er zeker geen bacteriƫn meer in. Toch kopen sommige mensen speciaal 'rauwe melk' bij de boer, omdat ze net wel alle gezonde vitamientjes en gezonde bacteriƫn willen die in de melk zitten. Want die maken de binnenkant van je darmen sterker en flinker. Nans houdt ook van de rauwe melk, ze bewaart ze vier dagen maximaal in de ijskast en maakt er heerlijke dingen van: plattekaas, verse geitenkaas, harde geitenkaas,...

Alle melk van Heidi is voor Jasmientje, Nans melk enkel Sikje. En Jasmientje kan zelf zoveel melk maken bij Heidi als ze lust, dat is makkelijk. Nans maakt bij Sikje ook meer of minder melk als ze nodig heeft. Dat deden de baby's van Nans ook bij haar, toen ze aan haar borst dronken. Hoe vaker en langer een baby drinkt, hoe meer melk er bij de mama die melk geeft wordt gemaakt. Zo werkt de natuur. Dus, hoe vaker en langer je melkt bij je geitje, hoe meer melk dat die gaat maken tegen de volgende dag. Als je begint te melken, moet je wel de hele uier van je geitje leeg melken, dat is heel belangrijk. Je mag niets overlaten, want dan kan dat gaan ontsteken.

De mama' s moeten ook veel water drinken, dat is heel belangrijk. Jasmientje heeft veel geluk, want ze heeft geen broertjes of zusjes, dus alle melk is voor haar. En hoe weet Nans nou of Jasmientje genoeg melk drinkt? Dat ziet Nans aan Jasmientje, Jasmientje ziet er gezond en actief uit, ze danst en springt en ze plast ook regelmatig ... dan weet je dat de baby genoeg drinkt. Nans houdt er niet van om het geitje te gaan wegen, dat zou je ook kunnen doen en kijken hoeveel haar gewicht stijgt. Maar dat deed Nans bij haar eigen baby'tjes ook niet. Je voelt je als mama meer ontspannen als je niet naar de weegschaal kijkt en wel naar je baby. En dat is ook heel belangrijk om melk te kunnen geven. Gewicht zegt niet altijd alles, want iedereen is anders.

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Unknown: open(/var/lib/php5/sess_cgmfiiilboukkq3loqh35mf205, O_RDWR) failed: No space left on device (28)

Filename: Unknown

Line Number: 0

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/lib/php5)

Filename: Unknown

Line Number: 0