A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: session_start(): open(/var/lib/php5/sess_rlf5ubdnktpousji1pcjiiqr84, O_RDWR) failed: No space left on device (28)

Filename: controllers/nav.php

Line Number: 5

Jasmientje - Volg hier haar spannende avonturen
About Gallery Services Contact
Inloggen

Hoefjes knippen.

Nans is zenuwachtig om eraan te beginnen de hoefjes te knippen. Ze wil echt geen trap van een poot tegen haar krijgen. Maar het is beter om ervan uit te gaan dat alles gewoon goed gaat lopen. Zoveel mensen knippen hoefjes van geiten. Als zij dat kunnen, dan moet ik dat ook maar kunnen, denkt Nans. En het heeft geen zin om je zenuwachtig te maken, gewoon eraan beginnen en ervan uitgaan dat het moet lukken.

Eerst gaan ze oefenen met Jasmientje, want die is makkelijk vast te houden. Jasmientje is superlief en laat haar pootjes ontspannen knippen. Eigenlijk voelt een geit ook helemaal niets van het knippen in de hoorn, daar zit geen gevoel in. En omdat het kleine geitje zo vaak geknuffeld wordt, vindt ze het ook niet gek dat een mens haar stevig vasthoudt. Ook het vasthouden van de hoefjes vindt ze niet vreemd.

En dan beginnen ze met de geit dat zelf al op de tafel staat, dat is ook makkelijk. Sikje en Heidi denken dat ze eten op de tafel gaan krijgen, zoals altijd. De tafel is best makkelijk, de voederbak-opening gebruiken ze als steun om de achterpoten één voor één door te steken. Dat maakt het makkelijker voor Nans om de poten door te steken en voelt ze zich veiliger bij. Ondertussen houden Dirk en Goudlokje het geitje rustig en stilstaande op de tafel, want anders zou het geitje eraf springen. Omdat Nans zich niet meer angstig voelt, kan ze de poten één voor één vol zelfvertrouwen en vastberaden vastnemen en houden. Dat voelen de geitjes wel en zijn daarom ook gehoorzaam. Het zijn misschien wel deugnieten, maar geen stouteriken. Na het eerste geitje volgt het tweede, ook dat blijft onder controle. Het moeilijkste is het knippen zelf, Nans vindt het heel zwaar om te knippen, haar handen doen er pijn van, het is heel moeilijk om door de hoorn heen te knippen. Misschien is de schaar niet scherp genoeg?

Maar dan? Nu moet Peter nog gebeuren en hem op tafel zetten, zo hoog en zo stoer, dat lijkt echt geen goed idee. Dat durft Nans niet. Dus lokt ze Peter naar binnen in het lege melkhuisje met wat geitenkorrels. Dat lukt uiteraard, want die vindt hij heel erg lekker. En dan vraagt ze aan Goudlokje en Dirk naar binnen om haar te komen helpen om Peter vast te houden. Nans neemt de halsband vast en Goudlokje en Dirk houden Peter langs achteren en opzij tegen de muur aan in bedwang. Meteen zakt Peter door zijn knieën neer als teken van overgave. Eigenlijk is hij heel mak en lief. En Nans kan op haar gemak de hoefjes knippen, Peter toont geen enkel verzet. Hij is rustiger dan de meisjes die op de tafel stonden. Maar het is wel een vermoeiend houding voor Nans zo gebukt op de grond om vol te houden. Er is minder plaats en minder licht.

Maar als alle geitjes gedaan zijn, voelt Nans zich zo opgelucht en trots. Opgelucht dat alle geitjes mooi verzorgd zijn en dat dit in de toekomst wel haalbaar zal zijn om nog te doen. Trots omdat ze moedig en rustig is gebleven en onder haar leiding iedereen zich goed bleef voelen. Dankzij een goeie samenwerking in groep is het lastige werkje goed afgelopen.

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Unknown: open(/var/lib/php5/sess_rlf5ubdnktpousji1pcjiiqr84, O_RDWR) failed: No space left on device (28)

Filename: Unknown

Line Number: 0

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/lib/php5)

Filename: Unknown

Line Number: 0